20 Şubat 2009 Cuma

PASTA BAHANE, DOSTLAR ŞAHANE ..

KROKANLI, BÖĞÜRTLENLİ, BOL ÇİKOLATALI PASTA

Evet, sevgili dostlarım Gülten'in yaşgünü ve Derya' nın yeni evinin ziyareti için hazırladığım bu güzel pastanın tarifini nihayet ekliyorum.. Önce malzemelerimizi sayalım.

Kakaolu Pandispanya

Ben bu pasta için aşağıdaki pandispanya malzemelerini 2 ölçü kullandım.
2 ayrı pandispanya ve 4 ayrı pat elde ettim.

  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya

Ara Dolgusu

Krokan

  • 100 gr. Antep fıstık içi
  • 100 gr. İç fındık
  • 1,5 su bardağı toz şeker

Çikolatalı Ganaj

  • 200 gr. çiğ krema
  • 200 gr. sütsüz bitter çikolata

Dekor

  • Kakao
  • Şekerleme yada dekoratif çikolatalar
  • Dondurulmuş böğürtlen taneleri

Hazırlanışı

PANDİSPANYA; Yumurtaların sarısını ve beyazlarını ayrı cam kaselere alıp her ikisini ayrı ayrı iyice köpürene dek mixerle çırpıyoruz.

Çırpılmış yumurta sarılarının içine un hariç kalan tüm mazlemeyi ekleyip mixerle çırpıyoruz. Kar halindeki yumurta aklarını ve unu bu karışıma ilave ediyoruz. Tahta kaşık yardımı ile alttan üste doğru karıştırarak birbirine karışmasını sağlıyoruz.

Kelepçeli kalıbımızın tabanını ve iç yan duvarlarını yağlı kağıt ile kaplıyor, kek hamurunu kalıbımıza döküp kalıbı bir iki kez tezgaha sertçe vuruyoruz. İçindeki hava kabarcıkları yok olsun ve pürüzsüz bir pandispanya elde edelim diye

Önceden 180 C de ısıtılmış fırına verip, 25-30 dk. süresince kürdan ile kontrol ederek pişiriyoruz.

Pandispanyamız piştikten sonra 5 dk. bekletip kelepçeli kalıptan çıkarıyoruz. Yağlı kağıttan sıyırıp eşit sayıda patlara ayırarak soğutuyoruz.

-----------------------------------------* * *

KROKAN; Toz şekeri teflon tavaya döküp orta ateşte ısınmaya bırakıyoruz. Kendi halinde eriyip sıvılaştığında bekletmeden içerisine fındık ve fıstıkları ilave edip harmanlıyoruz. Altını kapatıp yağlı kağıt serilmiş mutfak tezgahına döküyor ve soğutuyoruz. Merdane ile üzerinden geçip dilediğimiz irilikte krokanlar elde ediyoruz.

---------------------------------------- * * *

PASTA KREMASI; Yumuşamış margarini bir kaba alıp mixer ile çırpıp krem haline getiriyoruz. İçerisine kakaolu pasta kremasını ve sütü ilave edip iyice kıvam alana kadar çırpıyoruz.

-----------------------------------------* * *

GANAJ; Çiğ kremayı tencereye döküp orta ateşte kaynama noktasına gelene kadar ısıtıyoruz. Kaynamadan altını kapatıp içine ufak parçalara böldüğümüz bitter çikolataları ilave edip sürekli karıştırarak erimesini sağlıyoruz. homojen bir karışım elde edeceğiz. Ara ara karıştırarak soğumasını ve üzerinin kaymaklanmamasını sağlıyoruz.

-----------------------------------------* * *

Servis tabağına pasta altlığı yerleştirip soğumuş olan pandispanyamızın bir patını alıyoruz. Üzerini fırça yardımıyla süt ile nemlendiriyoruz. Bal gezdirip pasta kremasını sürüyoruz. Ufalanmış olan krokandan ve damla çikolatadan serpiyoruz.

Diğer katlarıda aynı işlemleri yaparak pastayı inşa ediyoruz. en üst patıda süt ile nemlendirip artan pasta kreması ile pastanın üstünü ve yanlarını sıvıyoruz.

Tarak ( Pasta tarağı) ile yanlarına şekil verip bir süre dinlendiriyoruz.

Çikolatalı ganajı iyice karıştırıp akışkan hale getirdikten sonra pastanın üzerine döküyoruz ve hiç müdahale etmeden kendiliğinden yanlara akmasını bekliyoruz.

Ganajı döktükten sonra bir müddet bekleyip üzerine kakao serpiyoruz.

Üst süslemesi için bir butik pastaneden aldığım çikolataları ve dondurulmuş böğürtlenleri tercih ettim. Zevk ve ilham sizin. Dilediğiniz gibi süsleyerek bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün servis edebilirsiniz.

Afiyet, şeker olsun.

Not: Pasta altlığının üzerine pandispanyanın ilk patını oturttuktan sonra yağlı kağıttan kestiğim şerit ile pasta altlığının üzerini kapladım. Pasta yanlarını sıvama ve Sıvı ganaj ile süsleme esnasında akıp pasta altlığının kirlenmesini bu şekilde önlemiş olabilirsiniz. İşiniz bitip pasta hazır olduğunda altından bu şeridi çekip alabilirsiniz.

Benzer Yazılar



7 yorum:

Adsız dedi ki...

harika gözüküyor yaa, tarif yok mu tarif :))

Mutfaknotlari dedi ki...

ne muhteşem bi pasta olmuş ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Seray süper olmuş, her aşamasını vermen ise extra güzel.Ellerine sağlık .Cidden pastane ürünü gibi.

Özlem dedi ki...

Selam, adresimi ziyaret edersen sana bir sürprizim var :)
sevgiler,

Seray dedi ki...

σzℓєм,beğendiğine sevindim. Biraz beklettim ama işte tarif sizlerle :)

-----------------------------------

Melisa, çok teşekkür ederim tatlım. Emin ol seninkilerde öyle..

-----------------------------------

Defne' cim, çok incesin, çok teşekkür ederim.

-----------------------------------

Özlem, sürprizin için çok teşekkür ederim. Bloğumu sevdiğin için çok mutlu oldum. Lakin bloğunu açamıyorum Pc.mdeki güvenlik duvarı izin vermiyor. Anlamadım bir türlü.

-----------------------------------

Aynur, ne verimli,ne güzel bir blog böyle. süpersin gerçekten. Bende eskileri değerlendirmeyi çok severim. Çok hoşuma gitt bu fikrin..
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Seray cidden çok başarılı bu pasta ya. Hem öyle detaylı anlatmışsın ki en yeteneksz (ben mmesela) hemen girip mutfaga süper bir pasta yapar cıkarım gibi geliyor eline sağlık.

Seray dedi ki...

Şule, içten yorumunla çok mutlu oldum. Ama kendini yeteneksiz bulma, kimse yeteneksiz değildir.
İçinden yapmak geldiğinde en güzelini ortaya koyacağına eminim.

Sevgilerimle

İzleyiciler