27 Şubat 2008 Çarşamba

KATMER POĞAÇA

.............................................................
Pofuduk pofuduk, mis kokulu kat kat poğaçalar.. İçine istediğinizi koyabilirsiniz yada sade yapın hiç farketmez tadı her türlü enfes..

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
  • 20 gr yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı tozşeker
  • Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında olmalı)
  • Arasına; 75 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşatılmış veya eritilmiş)
  • 100 gr beyaz peynir (isteğe bağlı)

Yapılışı

  • Mayayı çok az ılık su veya süt ile eritelim.
  • Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yapalım.
  • Mayalanmasını beklemeden 8 eşit parçaya ayıralım.
  • Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürelim.
  • Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarlayalım. En üsttekine yağ sürmeyelim.
  • Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar açarak büyütelim.
  • Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına iç malzemesini koyarak saralım.
  • 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürelim ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Dip not: Hamurları üst üste koyarken dilerseniz margarin, dilerseniz tereyağı ile yağlamayı atlamayın. Tabak büyüklüğündeki hamurları üst üste koyduktan sonra hepsini birlikte açarak bütüyüyoruz. Oklava yada merdanenizi aman sakın fazla bastırmayın, özelliği katların birbirine yapışmadan açılması ve o şekilde kesip sarılıp pişirilmesidir.

Afiyet olsun.

Benzer Yazılar



Hiç yorum yok:

İzleyiciler