27 Ocak 2009 Salı

AŞÛRE


Anneciğim , Aşuren yine şahane olmuştu. Ellerine sağlık.

Örgü boyunluk



Canım arkadaşım Yaso' cuğumun boyuncuğu üşümesin diye ördüm bu boyunluğu. Geçen yıl kendimede Morunu örmüştüm. Çok şirin bişeyy.

Güle güle kullan tatlım. Seni seviyorum

17 Ocak 2009 Cumartesi

Mantı


Efenim, tarif için daha önce yayınladığım mantı tarifine bakabilirsiniz. Aradaki tek fark bu resimdekilerin Anneciğimin elleriyle yapılmış olması. Diğerleri benim tarafımdan itina ile yapılmıştı :)

12 Ocak 2009 Pazartesi

Fırında Karışık Izgara



Yine yılbaşı soframızdan bir tat..
Tarif vermeye gerek görmüyorum. Bildiğimiz köfte tarifi ile köftelerimiz yoğurup pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Tepsinin bir başka kısmına sivri biberlerimizi ve mantarlarımızı diziyoruz. Mantarların göbeklerine tuz serpip 180 derecede ısınmış fırında köfteler iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Buyrun size ızagara köfte tabağı..

Afiyet olsun

10 Ocak 2009 Cumartesi

Tarçınlı Zencefilli Kurabiye

Kızkardeşimin doğumgünü için hazırladım bu kurabiyeleri. Zencefili ilk kez kullandım. Tarçın ile birleştiğinde pişerken muhteşem bir koku yayılıyor evin içerisine. Çok pürüzsüz bir yüzeyi olduğundan üzerinde şeker hamuru yada diğer süsleme kremaları ile çok kolay çalışabiliyorsunuz. Pişirilip paketlenip sürpriz olarak götürülen kurabiyeler yavru kuşumunun arkadaşları tarafından şaşkınlıkla karşılandı ve 4'er 5'er kapışıldı :)
Gerçekten tat ve kıvam olarak çok güzel bir tarif. Denenmesi şiddetle tavsiye edilir.

Yıldızlar

Tavşanlar
Şemsiyeler
Noel Babalar
Dondurmalar
Yılbaşı ağaçları

Gingerbread-Adam kurabiyeler
Vitray kurabiyeler
Kurabiye hamuru için
  • 1 yumurta
  • 150 gr tereyağı veya margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı karbonat (silme)
  • 1 çay kaşığı tarçın (tepeleme)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil (tepeleme)
  • Hamuru yoğururken toparlamak için bir miktar buğday nişastası
Royal icing için
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 250 gr pudra şekeri
  • 1-2 damla limon suyu
  • Gıda boyaları (renklendirmek için)
Yapılışı
  • Tüm malzemeyi yoğurma kabımıza alıp yoğuralım. Hamurunuzu kulak memesi kıvamına gelinceye kadar azar azar buğday nişastası ilave edip yoğurmaya devam edelim.
  • Hamurumuzu nişasta serpiştirdiğimiz tezgahımızda 2 cm olacak şekilde açalım. Kurabiye kalıplarımız ile hamurumuzdan şekiller çıkartalım ve dikkatli bir şekilde altına yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize aktaralım.
  • Fırınımızı 180 dereceye getirip ayarlayalım. Isınmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirelim.
  • Kurabiyelerimizi iyice soğuyana kadar tezgahta bekletelim.
  • Bu sırada royal icing' imizi hazırlayalım.
  • Yumurtanın akını mikser ile hızlı devirde çırpalım ve içerisine pudra şekeri ile limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edelim. Kıvamı ne çok akışkan ne de hemen kuruyacak kadar katı olmamalıdır. Diş macunu kıvamı idealdir. Sıkma torbamıza dolduralım.
  • Soğumuş olan kurabiyelerin önce çerçevelerini çizelim. Daha sonra içlerini doldurup elimizle hafifçe sallayarak her tarafına eşit dağılmasını ve kurabiyenin tamamını kaplamasını sağlayalım.
  • Dilediğimiz gibi süslediğim kurabiyeleri bir gece oda ısısında bekleterek royal icing' in donmasını sağlayalım.

Afiyet olsun.

Not: Ortası cam şekerlemeli vitray kurabiyelerin hazırlanışı; kurabiye hamurunu istediğiniz 2 farklı boy kalıp ile kesip yağlı kağıt serili olan tepsiye alıyorsunuz ve delik olan kısmına bir, iki adet minik şeffaf meybon şeker koyuyorsunuz. Pişerken bu şekerler eriyip fırından çıkınca soğuduğunda ortası şeffaf renkli cam gibi vitray kurabiyeleriniz oluyor.

8 Ocak 2009 Perşembe

Közlenmiş Biber Sarması

Ben bu biberi pek sevmesemde yılbaşında eşim ve annem için hazırladım. Annemin yorumuna göre çok lezzetliymiş. Tatmadığım için kendime ait bir fikrim yok:)

Malzemeler

  • 1 kavanoz konserve közlenmiş biber
  • 1 su bardağı dolusu ufalanmış tulum ve beyaz peynir karışımı
  • dereotu-tuz-karabiber-sarmısak
  • Bir kaç dal taze yeşil soğan

Hazırlanışı

  • Taze soğanların sap kısımlarını ayırıp yeşil dallarını yıkıyoruz ve 5 dk. kadar kaynar su içerisinde bekletiyoruz.
  • Peynirlerimizi ezip, içerisine tuz, karabiber, sarmısak ve dereotunu ekliyoruz.
  • Konserve ya da kendi közlediğimiz biberleri ortadan ikiye bölerek geniş kısımlarına peynirli iç harcını koyup rulo şeklinde sarıyoruz.
  • Sıcak suda bekletip yumuşattığımız taze soğan dalları ile rulomuzu ortasından bağlayıp servis tabağımıza diziyoruz.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapıyoruz.

Afiyet olsun

7 Ocak 2009 Çarşamba

Karamelli Etimek Tatlısı



Hem hiç yağ kullanılmadan yapılıyor bu sebeple çok hafif, hemde tatlı krizine girenlere birebir :)

Malzemeler

  • 1 paket tuzsuz etimek
  • 2 su bardagı toz şeker
  • 2 su bardağı su

Muhallebi için

  • 1 kg süt
  • 3 fincan un
  • 3 yemek kaşıgı şeker
  • 1 paket vanilya

üzerine krem şanti ve bitter çikolata

Yapılışı
  • Etimekleri bir borcama dizin. 2 su bardağı toz şekeri tencerede karamelize olana kadar yakın. 2 su bardağı kaynar suyu tencereye ekleyip topaklanan şekerler iyice çözülene kadar kaynatın. Karışımı 5 dk. dinlendirin ve henüz sıcakken etimeklerin üzerine dökün.
  • Süt, un, şeker ve vanilyayı ilave edip muhallebiyi pişirin. Mikser ile iyice pürüzsüzleşene dek çırpın. Etimeklerin üzerine döküp spatula ile düzeltin.
  • Krem şantiyi paketin üzerindeki tarife uygun şekilde hazırlayıp soğuyan muhallebinin üzerine döküp düzeltiyoruz.
  • Bolca hindistan cevizi serpiyoruz.
  • Bitter çikolatayı içine bir çorba kaşıgı margarin ekleyip benmari usulü eritip yağlı kağıttan bir külah yapalım ve eriyen çikolatamızı külahın içine koyalım. Ucunu delelim yine bir yağlı kagıt üzerine istediğimiz şekilleri çizelim ve dondurucuda donduralım. Donunca kagıttan ayırıp dilimlediğimiz etimeklerin üzerine batıralım.
Ben tarife ilaveten muz ekledim. Muhallebi ile krem şantinin ara katına dilimlenmiş muz dizdim. Muz seviyorsanız deneyebilirsiniz çok güzel oluyor.


AFİYET OLSUN

6 Ocak 2009 Salı

Yaklaşık 3 haftadır çok yoğunum. Özel kutlamalar dışında hiç tarif ekleyemedim.
Bu hafta şeytanın bacağını kırıp bu sürede yaptıklarımı tek tek yazacağım.
Çok yakında :)

3 Ocak 2009 Cumartesi

1 YAŞINDAYIZ !



Bugün tam 1 yaşına bastı Latilokum..
1 yıl oldu sizlerle tüm içimden geçenleri paylaşalı..
........................................................................................
Bunca yıl sadece okuyucuydum , şimdi yazıyorum.
Neden daha önce açmadım diye kendime hayıflanıyorum..
......................................................................................
İyi ki varsınız blog dostlarım, arkadaşlarım, ailem..
Güzel destekleriniz ve yorumlarınız için sonsuz teşekkür ediyorum sizlere.
.....................................................

Daha nice yıllarda nice güzellikleri paylaşabilmek ümidiyle...

2 Ocak 2009 Cuma

Nice yaşlara kuzumm..






Bebeğim büyüdü kocaman oldu.. 24 yaşına girdi. Ama ablasının ve annesinin gözünce hala minicik bir kuzucuk.. Tontişim benim, seni çok ama çok seviyorum..

Sen daha dünyaya gelmeden önce kardeş kardeş diye seni çok istemiş ve sabırla beklemişim. Sen doğunca sana gösterilen ilgiyi çok kıskanmışım.. Sana yapmadığımı bırakmamışım. Ama sonra büyüdükçe bu kıskançlık yerini tarif edilemez bir sevgiye, bağlılığa bıraktı. Benim aksime, Sen sevgini öyle öperek, koklayarak, sarılarak, severek belli etmesende biliyorum küçücük yüreğin kocaman sevgimizle dolu..
Her ne şartta olursa olsun, her zaman ama her zaman yanındayım kuzum. İyi ki doğmuşsun, iyiki tontiş kardeşim olmuşsun. Genetik kopyam :)

Nice güzel yıllara ve yaşlara bitanem
Seni çok seven Anaç tavuğun piliçi :)

İzleyiciler